echipamente horeca profesionale belfix

Ne găsești și pe:

Plan-de-afaceri-brutarie
Data: 27 September 2023
Autor: Dan OLTEANU

Planul de afaceri al unei brutării: etape și echipamente necesare pentru un business în panificație

Lansarea unei afaceri a devenit mai ușoară în ultima vreme datorită simplificării etapelor de înființare a firmei, care se pot desfășura mult mai rapid, precum și a opțiunilor destul de variate în ceea ce privește dotările. Printre tipurile de business-uri care pot fi exploatate cu succes sunt cele din domeniul panificației, precum brutăriile, mai ales că sortimentele de pâine și produse asociate sunt la mare căutare printre cei care pun calitatea pe primul plan în detrimentul cantității.

Deschiderea unei brutării presupune mai multe etape și pentru a se desfășura cât mai simplu și mai rapid ar trebui să aibă la bază un plan de afaceri bine pus la punct. De la găsirea unui spațiu adecvat la echiparea acestuia cu utilaje și unelte performante, toate se vor regăsi în strategia de planificare.

Dacă plănuiești să deschizi un astfel de business, mai jos vei afla cum poți crea planul de afaceri pentru o brutărie care să îndeplinească toate criteriile legale și sanitare de funcționare, precum și indicatorii care să o facă vizibilă pe piața competitivă a domeniului panificației.

1. Planul de afaceri al unei brutării și ce trebuie să cuprindă

Planul-de-afaceri-al-unei-brutarii-si-ce-trebuie-sa-cuprinda

Dacă te întrebi ce îți trebuie să deschizi o brutărie, un plan de afaceri desfășurat pe etape te va ajuta să-ți organizezi ideile astfel încât să știi cum poți aborda fiecare pas. Acesta poate fi realizat fie de o firmă specializată, fie de tine dacă știi cum trebuie alcătuit.

Înainte de realizarea planului de afaceri, poți face un studiu de piață raportat la zona în care vei deschide brutăria pentru a vedea ce competiție vei avea, ce produse au firmele concurente în portofoliu și cum te poți diferenția de ele. Apoi, poți trece la întocmirea lui.

Un plan de afaceri pentru brutărie ar trebui să acopere în mare următoarele etape:

  • înființarea firmei, începând cu tipul de societate ales, capitalul subscris, numărul de asociați sau acționari și de angajați;
  • locul destinat operării brutăriei care poate avea doar spațiu de lucru, dar și de prezentare/vânzare;
  • obținerea de finanțare, dacă este nevoie;
  • dotarea brutăriei cu echipamente profesionale;
  • identificarea potențialilor furnizori pentru echipamentele necesare și pentru materia primă utilizată în prepararea produselor;
  • identificarea unităților în care brutăria își poate vinde produsele în vederea încheierii de contracte de distribuție.

În conturarea planului poți ține cont și de anumite caracteristici precum tipurile de produse care vor fi puse în vânzare și cantitățile minime și maxime ale acestora, pentru a aprecia corect mărimea brutăriei din punct de vedere al capacității de producție. În afara planului de afacere pentru brutărie, poți avea în vedere și modul de promovare al afacerii atât înainte, cât și după lansare.

Un plan de afaceri, mai ales în domeniul panificației, are destul de multe avantaje deoarece te poate ajuta cu stabilirea bugetului pentru fiecare segment de dezvoltare în parte, dar și pentru a calcula sumele de care ai nevoie dacă apelezi la finanțare. De asemenea, acesta îți va fi de folos dacă alegi să accesezi fonduri europene pentru brutăria ta.

Primul pas în deschiderea unei brutării conform planului de afacere este înființarea unei societăți, care este foarte important din punct de vedere al taxelor pe care le va plăti firma.

 2. Planul de afacere pentru o brutărie și înființarea firmei

-Planul-pentru-o-afacere-in-brutarie-si-infiintarea-firmei

Deschiderea unei brutării începe cu înființarea unei firme, tipul de societate fiind de interes din punct de vedere al mărimii afacerii, dar și al taxelor care vor fi plătite. Dintre toate, întreprinderea individuală (II) și societatea cu răspundere limitată (SRL) sunt cele mai utilizate. Prima se potrivește unui business mic, de familie, în timp ce a două poate funcționa ca o afacere de mărime mică sau mijlocie.

Înființarea firmei este prima etapă în planul de afaceri al unei brutării deoarece acest pas dictează mărimea businessului, numărul de angajați și tipurile de produse și servicii pe care le poți oferi, SRL-ul fiind una dintre tipurile de societăți preferate de mulți antreprenori datorită faptului că permite utilizarea mai multor coduri CAEN.

În funcție de tipul de firmă ales, vei avea de întocmit anumite acte pentru brutărie. Este de ajutor și faptul că multe dintre etape pot fi realizate online.

 2.1. Actele necesare deschiderii unei brutării

Deschiderea unei afaceri din punct de vedere legal nu este diferită de alte tipuri de businessuri în același domeniu, precum cofetăriile și patiseriile sau pizzeriile și covrigăriile, astfel că actele necesare presupun:

  • denumirea comercială a firmei care trebuie să fie unică, dar și sugestivă pentru domeniul în care va activa firma;
  • cererea-tip eliberată de Registrul Comerțului de pe raza județului în care vei înmatricula societatea;
  • documentele constitutive ale firmei, în cazul unui SRL;
  • un extras bancar din care să reiasă capitalul subscris al firmei;
  • declarații ale asociaților și administratorului firmei;
  • codul CAEN – pentru o brutărie este 107.

Este de menționat faptul că acum nu mai există obligația unui capital minim subscris pentru un SRL, astfel că planul de afaceri al unei brutării te poate ajuta să știi și care este suma necesară pentru a deschide și a utila businessul, mai ales că vei avea nevoie de echipamente profesionale de panificație pentru a-ți putea desfășura activitatea.

Odată înființată firma, mai sunt câteva etape pe care trebuie să le parcurgi, și anume, obținerea codului de identificare fiscală, înregistrarea în scopuri de TVA, care nu este obligatorie în primă fază, dar pe care o poți avea în vedere pentru a-ți ușura operațiunile mai târziu, ultimul pas fiind obținerea autorizațiilor și avizelor necesare unui business în panificație.

 2.2. Deschiderea unei brutării și avizele și autorizațiile necesare

O parte importantă din actele necesare deschiderii unei brutării sunt avizele și autorizațiile necesare operării afacerii. În acest scop, trebuie să trebuie să le obții pe următoarele:

  • avizul de funcționare, care este eliberat de primăria de pe raza orașului sau localității în care își are sediul brutăria;
  • autorizația de funcționare sanitar-veterinară;
  • autorizația sanitară de funcționare;
  • autorizația de mediu;
  • autorizația de funcționare pentru protecția muncii;
  • autorizația de funcționare pentru prevenirea și stingerea incendiilor.

Pe lângă toate acestea, mai trebuie să acorzi atenție sporită și angajaților pe care îi vei avea în brutărie. Aceasta trebuie să aibă cel puțin un brutar, dar și personal auxiliar care să îndeplinească anumite atribuții. 

O afacere de tip brutărie trebuie să respecte și reguli foarte stricte de igienă legate de:

  • păstrarea și manevrarea materiei prime;
  • prepararea produselor;
  • păstrarea produselor după pregătire până la distribuție și/sau vânzare.

Pe lângă acestea, spațiul în care se realizează activitățile de panificație trebuie să respecte reguli de funcționare stricte. În realizarea planului de afaceri pentru brutărie, spațiul de funcționare trebuie ales în funcție de mai multe criterii, însă cel mai important ține de respectarea normelor igienico-sanitare.

2.3. Afacerea de tip brutărie – cerințe necesare pentru spațiul de funcționare

Afacerea-de-tip-brutarie-cerinte-necesare-pentru-spatiul-de-functionare

La fel ca în cazul altor tipuri de afaceri din domeniul HoReCa, cum este și cel fast-food, spațiul de funcționare al brutăriei trebuie să respecte anumite reguli. Astfel, pe lângă accesul la apă curentă și canalizare, energie electrică și gaz, acesta trebuie să asigure un flux ușor și rapid al operațiunilor.

În alegerea spațiului de funcționare pentru deschiderea unei brutării, poți ține cont de:

  • mărimea acestuia, astfel încât să poată permite accesul optim al tuturor angajaților;
  • spațiul trebuie să permită și utilizarea tuturor echipamentelor necesare în procesul de panificație;
  • separarea spațiului în cazul în care este folosit și pentru vânzarea de produse.

Ca amplasament, brutăriile au avantajul de a nu avea nevoie să fie situate în locuri centrale în orașele sau localitățile în care funcționează, acestea putând să aibă încasări destul de bune și dacă operează la nivel de cartier, de exemplu. Așadar, poate fi o idee bună să alegi un spațiu mai mare aflat într-o zonă puțin mai îndepărtată de centru pentru a o putea utila cu echipamente profesionale de calitate înaltă.

Dacă vrei să știi ce îți trebuie să deschizi o brutărie din punct de vedere al echipamentelor, acestea depind de produsele pe care vrei să le oferi. Avantajul este ca în prezent ai acces la o gamă variată de utilaje profesionale cu ajutorul cărora să produci o mulțime de bunuri de consum de calitate excepțională.

3. Echipamente necesare într-o brutărie pentru mai multă eficiență și productivitate

Echipamente-necesare-intr-o-brutarie

O mare parte din planul de afacere pentru o brutărie ar trebui să facă referire la echipamentele necesare producției, ajutându-te astfel să îți calculezi bugetul pentru acestea. Apoi, este foarte important să începi demersurile pentru a găsi un furnizor de încredere.

Pe lângă cuptoarele de panificație, care sunt elementul vital al oricărei brutării, vei mai avea nevoie și de alte echipamente, precum divizoare de aluat, și cel puțin o mașină de feliat pâine, care să poată fi folosită de personal sau să fie pusă la dispoziția clienților.

Pe lângă acestea, malaxoarele de panificație și formatoarele de pâine sunt echipamente necesare în utilarea unei afaceri de tip brutărie. Acestea, dar și cele de mai sus, trebuie alese în funcție de anumite caracteristici.

Atunci când deschizi o brutărie, aceasta poate fi clasificată în mai multe tipuri, însă cel mai important ține de mărime și se bazează pe capacitatea de producție. Brutăria trebuie concepută în așa fel încât la finalul unei zile de lucru să nu rămâi cu surplus de produse. Acesta este și motivul pentru care echipamentele trebuie alese în funcție de anumiți parametri.

De exemplu, malaxorul este un echipament foarte important, pe piață existând mai multe tipuri, printre care:

  • malaxoarele care pot frământa sub 100 de kg de aluat;
  • malaxoare care pot frământa peste 100 de kg de aluat;
  • malaxoare cu spirală;
  • malaxoare cu braț fix;
  • malaxoare tip ,,furcă’’.

De asemenea, acestea pot avea una sau mai multe viteze. Ele mai pot avea și diverse funcții, precum cronometre electronice pentru o temporizare corectă a procesului de frământare.

După frământare, aluatul trebuie împărțit cu ajutorul divizorului, acest echipament ușurând foarte mult munca personalului. Există variante manuale și semiautomate, astfel încât să alegi echipamentele de care ai nevoie pentru tipurile de produse de panificație pe care vrei să le vinzi. Alegerea poate fi făcută în funcție de caracteristicile acestuia, dar și de recomandările furnizorului, care te poate ajuta să îți dai seama ce se potrivește mai bine afacerii tale.

Alături de brutar, a cărui măiestrie este cea care va da gustul produselor afacerii tale, cuptorul este cel care îl va definitiva, astfel că poți alege între:

  • cuptoare cu mai multe vetre sau rotative;
  • cuptoare care funcționează cu combustibil sau electrice;
  • cuptoare mixte pentru produse de panificație și patiserie.

Pe lângă aceste echipamente, la fel de necesară poate fi și o cameră de predospire/dospire, mai ales dacă nu ai un spațiu special amenajat și încălzit pentru acest pas în producția pâinii. De asemenea, poți include pe lista de achiziții și o mașină de turat aluatul pentru a simplifica munca personalului.

Pe lângă pâine, o brutărie poate produce și alte bunuri de consum curent precum cele de patiserie, mai ales că anumite echipamente pot fi folosite și pentru astfel de produse.

Pe lângă utilarea brutăriei, trebuie să acorzi atenție și felului în care o vei promova pentru a ajunge la cât mai mulți potențiali clienți, însă la final, gustul și calitatea produselor vor fi cele care îi vor determina să le cumpere, de aceea echipamentele folosite trebuie să fie unele profesionale.

Brutăria este una dintre tipurile de afaceri profitabile în România, deoarece consumul de pâine pe cap de locuitor este printre cele mai mari din Europa. În deschiderea unei brutării, planul de afaceri poate fi primul pas către succes. Acesta te va ajuta să stabilești mărimea și bugetul de care ai nevoie pentru început, tipurile de produse pe care le vei realiza, precum și echipamentele necesare pentru o calitate superioară a acestora. Nu în ultimul rând, personalul calificat, printre care cel puțin un tehnolog brutar care să știe să pună în valoare tot ceea ce vei produce, va face diferența. 

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

 

Produse recomandate

Alte stiri care te-ar putea interesa

Cum să optimizezi consumul de apă al unei mașini de spălat industriale

by | Mar 11, 2025 | Mentenanță și Întreținere | 0 Comments

```html Cum să optimizezi consumul de apă al unei mașini de spălat industriale Cum să optimizezi consumul de apă al unei mașini de spălat industriale În industria...

Cum să alegi între o mașină de spălat industrială și una profesională

by | Mar 11, 2025 | Ghiduri de Utilizare | 0 Comments

```html Cum să alegi între o mașină de spălat industrială și una profesională Cum să alegi între o mașină de spălat industrială și una profesională Alegerea dintre o...

Comparație între mașini de tocat carne profesionale și industriale

by | Mar 11, 2025 | Ghiduri de Utilizare | 0 Comments

```html Comparație între Mașini de Tocat Carne Profesionale și Industriale Comparație între Mașini de Tocat Carne Profesionale și Industriale Introducere Alegerea unei...

Cum să întreții un robot de bucătărie profesional pentru o durată de viață maximă

by | Mar 10, 2025 | Mentenanță și Întreținere | 0 Comments

```html Cum să întreții un robot de bucătărie profesional pentru o durată de viață maximă Cum să întreții un robot de bucătărie profesional pentru o durată de viață...

Beneficiile utilizării unui robot de bucătărie profesional în cofetării

by | Mar 10, 2025 | Ghiduri de Utilizare | 0 Comments

```html Beneficiile utilizării unui robot de bucătărie profesional în cofetării Beneficiile utilizării unui robot de bucătărie profesional în cofetării Într-o industrie...

Cum să alegi un robot de bucătărie profesional pentru patiserii

by | Mar 10, 2025 | Ghiduri de Utilizare | 0 Comments

```html Cum să alegi un robot de bucătărie profesional pentru patiserii Cum să alegi un robot de bucătărie profesional pentru patiserii Alegerea unui robot de bucătărie...

Top 7 roboți de bucătărie profesionale pentru restaurante în 2024

by | Mar 10, 2025 | Recenzii ale Produselor | 0 Comments

```html Top 7 Roboți de Bucătărie Profesionali pentru Restaurante în 2024 Top 7 Roboți de Bucătărie Profesionali pentru Restaurante în 2024 Dacă dorești să optimizezi...

Cum să optimizezi consumul de energie al unei mașini de spălat industriale

by | Mar 9, 2025 | Mentenanță și Întreținere | 0 Comments

```html Cum să optimizezi consumul de energie al unei mașini de spălat industriale Cum să optimizezi consumul de energie al unei mașini de spălat industriale...

Beneficiile utilizării unei mașini de spălat industriale în spălătorii industriale

by | Mar 9, 2025 | Ghiduri de Utilizare | 0 Comments

```html Beneficiile utilizării unei mașini de spălat industriale în spălătorii industriale Beneficiile utilizării unei mașini de spălat industriale în spălătorii...

0
    0
    Cosul tau
    Cosul este golInapoi in magazin