echipamente horeca profesionale belfix

Ne găsești și pe:

interiorul-unei-covrigarii-cu-sortimente-de-covrigi-expusi-la-vanzare
Data: 27 September 2023
Autor: Florentina Petrariu

Plan de afaceri pentru o covrigărie – una dintre cheile către succesul unei mici afaceri

Aroma covrigilor proaspăt copți care plutește prin aer, satisfacția papilelor gustative atunci când muști dintr-un covrig proaspăt scos din cuptor – acestea sunt experiențele pe care le poți oferi clienților tăi dacă te gândești să-ți deschizi o covrigărie.

Într-un peisaj de business în care covrigăriile continuă să ia amploare, preferința publicului autohton pentru covrigi iese în evidență ca o oportunitate de aur pentru afaceri. Acest articol este conceput pentru a fi un veritabil ghid în vederea elaborării unui plan de afaceri de succes a unei covrigării cu care vei putea face primii tăi pași în domeniul unui business profitabil în condițiile unei cereri în creștere a pieței de profil din România.

1. De ce ai nevoie de un plan de afaceri pentru o covrigărie?

plan-de-afaceri-covrigarie-covrigi-pe-un-suport-din-lemn

În domeniul antreprenoriatului, un plan de afaceri poate fi asemănat cu Steaua Polară sau cu Crucea Sudului care erau unicele repere celeste ale navigatorilor înainte de apariția busolei. Planul de afaceri este un instrument strategic care pune bazele succesului tău chiar dacă ai în vedere deschiderea unei afaceri de tip covrigărie sau a oricărui alt tip. 

 

Iată de ce un plan de afaceri bine elaborat este rețeta ta pentru a-ți atinge obiectivele și pentru a-ți transforma viziunea personală într-o realitate înfloritoare.

 • Navigarea în peisajul afacerilor

 

Te poți gândi la un plan de afaceri ca la o hartă care te ajută să navighezi în labirintul lumii business-ului. Planul are rolul de a-ți clarifica obiectivele, de a-ți contura strategiile și a-ți defini calea către succes. Indiferent dacă ești deja un om de afaceri experimentat sau doar un începător în domeniu, un plan de afaceri bine structurat te asigură că ideea ta de afaceri este ghidată, de la bun început, pe o direcție clară și către un scop tangibil.

 • Atragerea de finanțare sau de investitori potențiali

 

Unul dintre beneficiile evidente ale unui plan de afaceri cuprinzător este puterea acestuia de a atrage finanțarea de care ai nevoie fie sub forma acordării unui împrumut bancar necesar pentru achiziția unor echipamente profesionale de panificație și cuptoare de panificație, printre altele, fie sub forma atragerii unor parteneriate cu potențialii investitori interesați. Planul de afaceri al viitoarei covrigării servește ca o prezentare a potențialului acestei afaceri, arătând băncilor și investitorilor modul în care sprijinul lor financiar poate genera profituri promițătoare. 

 • Stabilirea obiectivelor clare

 

Un plan de afaceri te obligă să îți stabilești obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp (așa numitele obiective SMART). Aceste obiective devin repere, permițându-ți să urmărești progresul și să iei decizii informate pe parcurs. Fie că este vorba despre extinderea acoperirii covrigăriei tale sau despre introducerea de noi sortimente de covrigi și de alte preparate de panificație și de patiserie, planul tău de afaceri este o garanție că rămâi concentrat asupra obiectivelor tale.

 • Minimizarea riscurilor

Lansarea unei covrigării, ca orice afacere, vine cu o doză de riscuri. Cu toate acestea, un plan de afaceri bine structurat te ajută să anticipezi aceste provocări și să dezvolți planuri de urgență și de atenuare a riscurilor. Efectuând, de exemplu, o analiză SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) amănunțită, poți identifica potențialele obstacole și elabora strategii pentru a le atenua efectele negative, protejând cursul către succes la afacerii tale.

2. Elementele cheie ale unei afaceri de tip covrigărie pe care ar trebui să le iei în considerare de la bun început

plan-de-afaceri-covrigarie-diverse-sortimente-de-covrigi-la-vanzare-intr-o-covrigarie

Înainte de a face primii pași în vederea deschiderii unei covrigării înțelegerea peisajului local al industriei de profil este esențială. Acest capitol va încerca să arunce o lumină asupra dinamicii covrigăriilor din România, explorând tendințele, preferințele și oportunitățile care te așteaptă pe această piață înfloritoare.

 • Ascensiunea brutăriilor artizanale

 

În ultimii ani, România a asistat la o reapariție a interesului publicului pentru brutăriile artizanale și de specialitate. Atracția exercitată de produsele de panificație artizanale și de calitate superioară s-a propagat atât în rândurile localnicilor cât și în cele ale turiștilor. Această tendință prezintă o oportunitate excelentă pentru antreprenorii care au în vedere deschiderea unei covrigării. Dotarea, de la bun început, a covrigăriei cu echipamente din gama malaxoarelor de penificație, a divizoarelor de aluat și a formatoarelor de aluat, de exemplu, pot înlesni diversificarea produselor oferite clienților.  

 • Covrigii: o tradiție de lungă durată printre români

 

Covrigii au o istorie bogată care rezonează cu multe culturi, iar România nu face excepție. Cunoscuți pentru forma lor răsucită și gustul apetisant, covrigii evocă un sentiment de nostalgie. Infuzând această tradiție cu o notă modernă, covrigăria ta poate profita de sentimentalismul asociat acestor delicii atemporale. De asemenea, covrigii au o tradiție deja multiseculară și nu există niciun risc apreciabil ca cererea de covrigi pe piața locală să scadă sau chiar să dispară.

 • Cererea pieței și preferințele consumatorilor

 

Înțelegerea preferințelor consumatorilor este un element central al succesului în afacerea de tip covrigărie. Consumatorii locali și turiștii, în egală măsură, apreciază produsele de patiserie care oferă un echilibru de arome, ingrediente de calitate și un plus de inovație. Prin efectuarea unei cercetări de piață amănunțite, îți poți personaliza ofertele de covrigi pentru a se alinia acestor preferințe. 

 • Explorarea nișelor neexploatate sau puțin explorate

 

Ai putea lua în considerare explorarea unor nișe de produse, cum ar fi covrigii fără gluten sau vegani, pentru a satisface persoanele cu restricții sau anumite preferințe alimentare. Prin identificarea lacunelor de pe piața de profil și prin satisfacerea cererii segmentelor de potențiali clienți deserviți, poți crea o poziție unică pentru covrigăria ta.

3. Planul de afaceri pentru o covrigărie – elementele de bază

-plan-de-afaceri-covrigarie-covrigi-scosi-din-cuptor-la-o-covrigarie

Elaborarea unui plan de afaceri de succes pentru o covrigărie implică mai mult decât cifre și proiecții. Este vorba despre crearea unei narațiuni convingătoare care să surprindă esența și potențialul afacerii tale. Acest capitol enumeră, succinct, elementele esențiale care formează coloana vertebrală a planului tău de afaceri.

 

 1. Declarația clară a misiunii afacerii tale

 

Misiunea afacerii este elementul primordial al planului de afaceri pe care vrei să-l creezi. Misiunea transmite succint scopul, valorile afacerii tale și experiența unică pe care își propune să o ofere clienților. Prin elaborarea unei declarații de misiune, vei da tonul întregului plan de afaceri.

 

 1. Analiza pieței țintă

 

Înțelegerea publicului țintă este crucială pentru a-ți adapta ofertele și strategiile de marketing. Aprofundează elementele de demografie, psihografie și comportamente ale consumatorilor din zona de acțiune a covrigăriei. Identificând cine sunt clienții tăi ideali, poți dezvolta strategii care să răspundă preferințelor acestora.

 

 1. Analiza competitivă

 

O analiză cuprinzătoare a concurenților îți permite să identifici punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările de pe piață. Înțelegând ceea ce diferențiază propria covrigărie de jucătorii existenți, te vei putea poziționa strategic și vei putea valorifica zonele neacoperite din piață.

 

 1. Oferta de produse și servicii

 

Detaliază gama de covrigi și de produse de patiserie pe care intenționezi să le oferi spre vânzare în cadrul covrigăriei. Evidențiază sortimentele, ingredientele sau variațiile unice de produse care îți diferențiază oferta de cea a concurenței. Descrie modul în care produsele tale se aliniază preferințelor clienților și echipamentele profesionale de panificație cu ajutorul cărora vei putea prepara aceste produse.

 

 1. Strategia de stabilire a prețurilor

 

Strategia ta de prețuri ar trebui să atingă un echilibru între rentabilitate și accesibilitate. Ar trebui să iei în considerare factori precum costurile ingredientelor, costurile cu forța de muncă, capitalul necesar achiziției echipamentelor și mijloacelor de producție și valoarea percepută de către clienți asupra produselor oferite. O strategie de prețuri bine calibrată te asigură că viitoarea ta covrigărie rămâne competitivă, menținând, în același timp, un grad bun de profitabilitate.

 

Calculează punctul în care venitul total al covrigariei este egal cu cheltuielile totale – pragul de rentabilitate. Această analiză te ajută să determini volumul minim de vânzări necesar pentru acoperirea costurilor, oferind informații valoroase în stabilirea obiectivelor realizabile.

 

 1. Marketing și promovare

 

Acordă un spațiu generos în cadrul planului de afaceri strategiei de marketing și promovare a viitoarei covrigării. Strategia ar trebui să includă tehnici de marketing digital, abordarea rețelelor sociale, parteneriate locale și orice evenimente sau promoții speciale care îți vor prezenta covrigăria în comunitate. De asemenea, un pas aproape obligatoriu azi este includerea covrigăriei în rețelele și aplicațiile de livrare la domiciliu. Nu în ultimul rând, prezentarea sediului covrigariei pe hărțile online de tip Google Maps, este un alt pas pe care îl poți face alături de un site web propriu și de pagini de business pe principalele rețele sociale precum Facebook, Instagram și chiar TikTok.

 

 1. Operațiuni și management

 

Detaliază în planul de afaceri operațiunile de zi cu zi ale covrigăriei, de la programul de funcționare până la cerințele de personal. Evidențiază rolurile cheie ale personalului și responsabilitățile acestora mai ales în ceea ce privește operarea echipamentelor profesionale de panificație precum malaxoarele de panificație și cuptoarele de panificație, de exemplu, cu care vei dota spațiul de lucru.

 

 1. Proiecții financiare

 

Această secțiune este locul în care numerele intră în joc. Proiectează performanța financiară a covrigăriei în următorii câțiva ani, inclusiv costurile de pornire, prognozele privind veniturile și cheltuielile de exploatare. Proiecțiile financiare precise demonstrează viabilitatea și sustenabilitatea afacerii.

 

Fiecare covrigărie de succes începe cu o bază financiară solidă. Detaliază costurile implicate în amenajarea covrigăriei – de la cheltuielile de închiriere a spațiului și costurile de renovare până la achiziționarea de divizoare aluat, de malaxoare de panificație, de cuptoare de panificație, de alte echipamente profesionale de panificație și de inventarul inițial de materie primă și de ingrediente necesare. O înțelegere cuprinzătoare a acestor costuri formează baza planului tău financiar de afaceri.

 

Nu trece cu vederea cheltuielile de zi cu zi care țin covrigăria în stare operațională curentă. Gândește-te la costuri de operare precum chiria, utilitățile, salariile și cheltuielile de marketing. Aceste informații îți oferă o viziune holistică asupra sănătății financiare a viitoarei afaceri.

 

Ia în considerare opțiunile proprii pentru finanțarea pornirii afacerii și susținerea operațiunilor în desfășurare din cadrul unei covrigării. Fie că este vorba de economii personale, fie că este vorba de împrumuturi sau apelarea la investitori, descrie modul în care intenționezi să-ți asiguri capitalul necesar pentru a aduce la viață planul de afaceri al covrigăriei.

 

 1. Evaluarea și reducerea riscurilor

 

Recunoaște potențialele riscuri cu care se poate confrunta covrigăria după deschidere și schițează strategii adecvate pentru a le atenua. De la întreruperile lanțului de aprovizionare la fluctuațiile pieței, o evaluare atentă a riscurilor arată că ești pregătit pentru provocările care pot apărea.

 

 1. Etape și obiective

 

Stabilește repere și obiective clare care să stabilească traiectoria de creștere a covrigăriei. Fie că este vorba despre atingerea unui anumit obiectiv de venit într-un an, fie că este vorba de extinderea în mai multe locații, aceste obiective oferă o foaie de parcurs pentru urmărirea progresului afacerii tale de tip covrigărie.

4. Afacerea de tip covrigărie – utilaje și echipamente necesare

plan-de-afaceri-covrigarie-brutar-portionand-aluatul-pentru-covrigi.

Deschiderea unei covrigarii presupune dotarea spațiului de producție cu echipamente profesionale de panificație absolut necesare pentru eficacitatea și productivitatea operațiunilor.

 • Utilaje și echipamente necesare pentru prepararea aluatului pentru covrigi și pentru alte preparate

 

Prima etapă în fluxul de producție al unei covrigării este prepararea corectă a aluatului pentru covrigi, pentru pizza și pentru alte produse de patiserie pe care afacerea ta este gata să le ofere clienților. Pentru aceste operațiuni malaxoarele de panificație de nivel profesional sunt absolut necesare pentru automatizarea operațiunii de amestecare a ingredientelor, de frământare și de creștere.  

 • Utilaje pentru porționarea aluatului 

 

Aluatul odată ieșit din malaxor trebuie porționat în mod corect pentru a respecta gramajul necesar prescris de rețete. În acest sens divizioarele de aluat sunt echipamentele care nu ar trebui să lipsească din cadrul unei covrigării. În afară de divizarea aluatului la gramajul necesar, divizoarele de aluat au și rolul de a asigura consistența optimă a produselor finale.

 • Utilaje pentru formarea aluatului 

 

Pentru a prepara covrigii și alte produse de brutărie și patiserie (blat de pizza, pâine, cornuri, grisine, sărățele etc.) se poate apela cu succes la echipamente din gama formatoarelor de aluat care pot aduce un plus de eficiență a operațiunilor dintr-o covrigărie față de munca manuală clasică pentru formarea aluatului porționat anterior.

 • Utilaje pentru coacerea aluatului

 

Faza finală a procesului tehnologic din cadrul unei covrigării este coacerea aluatului format. În acest sens, este necesară dotarea covrigăriei cu un număr adecvat de cuptoare de panificație cu una sau cu mai multe vetre de coacere și benzi automate de încărcare. Aceste cuptoare pot fi alimentate de combustibili din gama hidrocarburilor (motorină) sau pot funcționa pe bază de curent electric.  

 

În concluzie, o covrigărie nu este doar o afacere care îți poate aduce un venit solid – este și o locație care aduce bucurie clienților tăi, creează amintiri și formează o parte vitală a comunității. Printr-o planificare atentă, dăruire și un strop de creativitate, ți-ai putea transforma, cu ajutorul unui plan de afaceri bine pus la punct, pasiunea pentru covrigi într-o moștenire care va fi savurată chiar și de generațiile viitoare. 

 

Sursa foto: Pixabay.com, Pexels.com

Produse recomandate

Alte stiri care te-ar putea interesa

Afaceri-stradale-–-cum-planifici-deschiderea-si-gestionarea-unui-astfel-de-business-pentru-a-avea-succes

Afaceri stradale – cum planifici deschiderea și gestionarea unui astfel de business pentru a avea succes

by | Dec 5, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile stradale au început să fie din ce în ce mai populare și la noi în țară, iar dacă știi cum să te organizezi, astfel de business-uri pot fi și extrem de...

Gogoseria-cum-poti-transforma-o-afacere-traditionala-intr-una-moderna

Gogoșerie – cum poți transforma o afacere tradițională într-una modernă

by | Dec 4, 2023 | Studii de Caz | 0 Comments

Ideile de afaceri din ziua de azi sunt mult mai ofertante, mai ales atunci când este vorba despre business-uri care să ofere servicii inovatoare care stârnesc interesul...

Afacere-de-tip-shaormerie-Idee-perfecta-pentru-primul-business.

Afacere de tip shaormerie – Cum să pui bazele unui asemenea business

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de organizare a unui business de către o persoană care nu a mai activat în domeniu. Motivele sunt date de...

Amenajarea-unui-spatiu-comercial-cum-trebuie-sa-arate-o-afacere-moderna

Amenajare spațiu comercial: cum trebuie să arate o afacere modernă de succes

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Retailul acoperă o gamă foarte mare de produse puse la vânzare de comercianți, începând cu bunuri de larg consum și până la produse de nișă, astfel că înființarea unei...

Plan-de-afacere-pentru-o-patiserie-bucuria-dulciurilor-pas-cu-pas

Plan de afacere pentru patiserie: bucuria dulciurilor, pas cu pas

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unei patiserii este un proces complex și, de regulă, de lungă durată. Sunt multe aspecte de pus la punct, decizii de luat și alte detalii importante de...

Amenajarea-unui-magazin-alimentar-–-Ce-etape-trebuie-sa-urmaresti-pentru-lansarea-unei-afaceri-profitabile

Amenajarea unui magazin alimentar – Ce etape trebuie să urmărești pentru lansarea unei afaceri profitabile

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Dintre toate tipurile de afaceri, cea a unui magazin alimentar poate fi o idee foarte bună, mai ales că poate fi adaptat în funcție de parametri precum mărime, cerere...

Acte-necesare-pentru-deschiderea-unui-bar-informatii-pe-care-trebuie-sa-stii-pentru-demararea-unei-afaceri-de-succes

Acte necesare pentru deschiderea unui bar – informații pe care trebuie să le știi pentru demararea unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui bar reprezintă un vis pentru multe persoane, iar dacă planul este făcut așa cum trebuie, afacerea are mari șanse de succes. Întotdeauna oamenii își vor...

Necesarul-pentru-amenajarea-bucatariei-unui-restaurant-Aspecte-cheie-si-tendinte-actuale

Necesarul pentru amenajarea bucătăriei unui restaurant – Aspecte cheie și tendințe actuale

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui restaurant este o afacere cu potențial profitabil maxim, apetența românilor pentru servirea mesei în afara locuinței fiind din ce în ce mai mare. O...

Dotarea-carmangeriei-tot-ce-trebuie-sa-stii-pentru-a-pune-bazele-unei-afaceri-de-succes

Dotarea carmangeriei: tot ce trebuie să știi pentru a pune bazele unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Industria HoReCa are urcușuri și coborâșuri, ca orice sector de business. Ideea unei carmangerii, ca afacere, poate fi foarte bună, în special pentru că românii consumă...

0
  0
  Cosul tau
  Cosul este golInapoi in magazin
  Whatsapp us!