echipamente horeca profesionale belfix

Ne găsești și pe:

Afacere-restaurant-cu-autoservire-o-solutie-sau-o-provocare-pentru-industria-ospitalitatii
Data: 27 September 2023
Autor: Florentina Petrariu

Afacere restaurant cu autoservire: o soluție sau o provocare pentru industria ospitalității?

Într-o lume în continuă mișcare, în care timpul este prețios și așteptările se schimbă rapid, abordarea propusă de restaurantele cu autoservire poate fi un răspuns îndrăzneț la cerințele consumatorilor moderni. 

 

Cu toate că restaurantele tradiționale continuă să-și păstreze șarmul și eleganța, caracterul pragmatic al soluției self-service vine în întâmpinarea nevoii de rapiditate din viața de zi cu zi, iar consumatorii s-ar putea să aprecieze asta mai mult decât se poate estima. 

 1. Afacere restaurant autoservire: între schimbări necesare și riscuri calculate

Într-o lume aflată într-o continuă evoluție, nici industria ospitalității nu face excepție.

Un restaurant cu autoservire, cunoscut și sub denumirea de restaurant self-service sau fast-casual, este un tip de afacere mai puțin popular: unul în care clienții își aleg mâncarea direct din vitrinele de auto-servire, o plătesc la o casă specială, ce poate fi, de asemenea, self, dar poate fi și asistată, și își găsesc loc la mese pentru a o consuma. Acest format se plasează undeva între restaurantul cu servire rapidă (fast food) și restaurantul tradițional cu servire completă, pentru că împrumută elemente de la ambele, dar rămâne un concept distinct, cu particularități proprii. 

 

Astfel, restaurantele cu autoservire par să răspundă atât nevoilor clienților moderni, cât și eficienței operaționale. Însă, ca în orice afacere, există argumente favorabile și mai puțin favorabile. 

 

Primul și cel mai evident avantaj îl reprezintă viteza și eficiența. Modelele tradiționale de servire presupun, nu de puține ori, timpi de așteptare prea lungi, ce pot frustra clienții. Dacă în restaurantele cotate cu stele Michelin servirea este o componentă esențială a experienței și trebuie să fie tratată cu deosebită grijă și atenție, în restaurantele cu autoservire aceasta lipsește cu desăvârșire, fiind înlocuită de o atmosferă mai relaxată, mai prietenoasă, ce vine la pachet cu un proces de servire mai rapid și oferind clienților mai mult control asupra timpului petrecut în restaurant. 

 

Pe de altă parte, un restaurant cu autoservire are lipsurile sale, iar unul dintre ele ar putea fi scăderea nivelului de interacțiune umană. Experiența unui restaurant tradițional implică adesea conversații cu chelnerii sau bucătarii, oferind clienților o conexiune personală, mai ales celor care frecventează constant aceeași unitate. Modelul cu autoservire poate limita sau chiar elimina complet aceste interacțiuni, ceea ce ar putea să nu fie pe placul tuturor clienților.

 

Nu în ultimul rând, există anumite preocupări cu privire la percepția calității. Restaurantele cu autoservire pot fi văzute drept opțiuni mai ieftine, mai puțin sofisticate și chiar de o calitate mai scăzută, în comparație cu restaurantele tradiționale, ce oferă servicii complete de servire.

 

Având în vedere toate acestea, este esențial să faci o cercetare atentă a pieței, pentru o evaluare corectă atât în ceea ce privește oportunitățile, cât și riscurile asociate acestui tip de restaurant.

 1.1. Necesarul într-un restaurant cu autoservire: echipament de la A la Z

Necesarul-intr-un-restaurant-cu-autoservire-echipament-de-la-A-la-Z-el-si-ea-in-bucatarie-pregatesc-tavi-si-platouri

Deși poate varia în funcție tipul de mâncare servit, dimensiunea localului și conceptul general al restaurantului, există o listă general valabilă în ceea ce privește echipamentul self-service HoReCa necesar și specific fiecărei zone din local:

 • Zona de servire a preparatelor: 

 

 • mese și scaune pentru clienți;
 • linii de autoservire, cu module reci, calde bain-marie sau neutre și faimoasele bufete HoReCa, al căror design poate fi ales în acord cu conceptul restaurantului;
 • vitrine pentru expunerea alimentelor;
 • ecrane cu meniuri și instrucțiuni pentru clienți;
 • mașini de cafea și băuturi răcoritoare.

 

 1. Bucătăria – alegerile vor depinde de specificul restaurantului, însă piesele echipamentului de bază sunt:

 

 • Spațiile de depozitare și organizare:

 

 • deși ar fi putut fi menționate și la punctul dedicat zonei de servire, având în vedere că acestea vor fi utilizate tot de către clienți, cărucioarele pentru tăvi sunt elemente esențiale pentru o bună organizare;
 • dulapuri suspendate și rafturi de depozitare a ingredientelor, a ustensilelor și a altor echipamente;
 • suporturi pentru farfurii, tacâmuri și pahare – altele decât cele accesibile clienților, în restaurant. 

 • Nu în ultimul rând, poți integra, în restaurantul tău, și echipamente suplimentare:

 

 

Vor fi necesare, în mod firesc, locuri de plată automată sau asistată de casieri, pentru încasarea banilor, dotate cu terminale de plată sau sisteme POS. 

 

Pe lângă toate cele de mai sus, va mai trebui să amenajezi o baie pentru clienți și personal, ce va presupune alte cheltuieli. Nu în ultimul rând, asigură-te că respecți întocmai normele de siguranță în configurarea echipamentului din restaurant, pentru a reduce riscul de accidentări și evenimente nefericite. 

 1.2. Afacere restaurant cu autoservire: alegerea modalității de prezentare

Restaurantele cu autoservire pot să adopte diferite concepte și stiluri, însă cele mai populare alegeri rămân următoarele: 

 

Bufet: Acestea sunt restaurante în care clienții își aleg mâncarea dintr-o gamă variată de preparate expuse. Poate fi vorba de bufet suedez, bufet chinezesc, bufet de salate etc.

 

Stații de servire individuală: Aici există diferite stații de autoservire, pentru tipuri specifice de mâncare (de exemplu: pizza, salate, paste). Clienții se vor putea deplasa între stații pentru a-și alege mâncarea dorită, putând, în acest mod, și să o personalizeze. 

 

Comanda la ghișeu poate fi o modalitate eficientă de a prelua comenzi și de a oferi preparate proaspete. În acest caz, clienții comandă de la un ghișeu și apoi își ridică mâncarea de la o stație de ridicare – de regulă, este vorba despre mâncare la pachet, nu servită în incinta restaurantului. 

 

„Build Your Own”: În aceste restaurante, clienții își pot personaliza mesele, alegând ingredientele, sosurile și condimentele preferate. Aceasta poate fi o opțiune excelentă pentru burritos, sandvișuri și salate, unde fiecare client are preferințe proprii.

 

Acestea sunt doar câteva exemple. Combinațiile și variantele pot fi diverse, iar tu poți veni cu ceva unic, pentru a lua piața prin surprindere, caz în care șansele de succes vor fi cu atât mai mari. 

2. Deschiderea: autoservire planificată în cele mai mici detalii

Deschiderea-autoservire-planificata-in-cele-mai-mici-detalii-boluri-cu-aperitive-si-cutie-cu-furculite

Ziua deschiderii va fi un eveniment deosebit, cu siguranță, dar este important să te asiguri că toate aspectele-cheie sunt impecabil puse la punct înainte de acest moment. Prima impresie poate fi o rampă de lansare impresionantă sau îți poate crea o imagine pe care va fi dificil să o repari ulterior. Pentru a avea un început promițător, asigură-te că lămurești toate aceste aspecte-cheie, înainte de a planifica marea deschidere. 

 

Conceptul și nișa de piață:

 

Definește-ți clar conceptul. Ce fel de mâncare dorești să servești? Care va fi atmosfera generală și ce stil de prezentare te reprezintă? Găsește o nișă de piață care să te diferențieze de competiție și să atragă un public specific.

 

Planul de afaceri:

 

Nu doar că trebuie să existe, ci este important să cuprindă analize de piață, bugete, strategii de marketing și previziuni financiare – toate cât mai corecte și mai detaliate. Planul de afaceri te va ajuta să îți cârmuiești mai bine afacerea și să atragi potențiali investitori sau parteneri.

 

Design interior:

 

Amenajează un spațiu care să se exprime cât mai bine conceptul din spatele restaurantului tău cu autoservire. Organizează-l în așa fel încât clienții să aibă cea mai bună experiență.

 

Echipamente și furnizori:

 

Asigură-te că ai toate echipamentele necesare în stare funcțională, pentru a găti și servi mâncarea în mod eficient și contractează cu furnizori de încredere, pentru a avea întotdeauna ingrediente proaspete, de calitate și la timp.

 

Personalul:

 

Chiar dacă restaurantul este cu autoservire, vei avea nevoie în continuare de personal pentru curățenie, întreținere și gestionarea unor aspecte operaționale.

 

Strategia de marketing și promovare:

 

O strategie de marketing puternică este esențială pentru a atrage clienți în restaurant. Ideal ar fi să folosești atât canale de social media și un site web, cât și oferte promoționale și alte tactici pentru a face cunoscută afacerea.

 

Reglementări legale și igienă:

 

Asigură-te că respecți toate reglementările legale privind siguranța alimentară, sănătatea publică și alte cerințe specifice industriei alimentare.

 

Deschiderea unui restaurant cu autoservire implică o planificare atentă și o execuție consecventă. Cu o abordare bine structurată și o atenție deosebită la detalii, poți să îți creezi un loc unic în piața gastronomică și să oferi clienților o experiență memorabilă.

3. Planul de afaceri și autoservirea în restaurantul tău

Clienții vor aprecia un loc în care știu că găsesc mereu mâncare proaspătă și gustoasă, pentru care nu trebuie să aștepte minute interminabile, mai ales când sunt grăbiți sau înfometați. Pentru ca acest obiectiv să se îndeplinească, trebuie să pleci la drum cu un plan de afaceri excelent întocmit: de la ideea sau conceptul restaurantului și achiziționarea echipamentului, până la strategia de marketing. 

 

Elaborarea unui plan de afaceri detaliat este un proces complex, ce necesită cercetare, analiză și planificare atentă, ca rezultatul să fie cel dorit. Desigur, forma finală poate fi diferită, în funcție de conceptul restaurantului, viziunea pe termen lung și alte aspecte similare, însă iată care sunt principalele secțiuni dintr-un plan de afaceri solid:

 

 1. Prima secțiune a planului de afaceri trebuie să ofere o privire de ansamblu asupra afacerii tale: o prezentare succintă a conceptului, care este publicul țintă, avantajele competitive și obiectivele principale.

 

 1. Mai departe, este necesară o detaliere a aspectelor de mai sus: detaliază conceptul restaurantului, stilul de autoservire pe care îl vei implementa și ce face afacerea ta diferit în piață, respectiv modul în care experiența oferită clienților este unică și specială.

 

 1. Analiza pieței înseamnă informații despre concurență, clienții potențiali, tendințele din industrie și estimări de cerere pentru serviciile oferite, tarifele prognozate și alte detalii de acest fel.

 

 1. Plan de Marketing: detaliază modul în care îți vei promova afacerea, incluzând strategii de marketing online (site web, pagini de social media), publicitate offline (cu flyere, anunțuri în ziare etc.) și orice alte metode pe care le vei utiliza pentru a-ți atrage clienții.

 

 1. Definește structura organizațională a afacerii tale: de la nivel managerial, până la personalul din bucătărie și pentru îngrijirea spațiului, incluzând informații despre rolurile și responsabilitățile fiecărei poziții. 

 

 1. Descrie modul în care restaurantul va funcționa zi de zi. Detaliază toate procedurile operaționale, orele de funcționare, serviciile oferite, modul în care veți gestiona comenzile și pregătirea mâncării.

 

 1. Efectuează o analiză SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități, amenințări), pentru a evalua holistic afacerea. Acest lucru te poate ajuta să identifici factorii critici de succes și riscurile potențiale.

 

 1. Secțiunea dedicată bugetului trebuie să includă costurile de deschidere, costurile operaționale lunare și investițiile necesare în echipamente, marketing etc. De asemenea, sunt necesare câteva previziuni financiare pe termen scurt, mediu și lung, respectiv unele estimări privind veniturile și cheltuielile, profitul și pierderea și fluxul de numerar.

 

 1. Dacă ai nevoie de finanțare externă, detaliază modul în care intenționezi să obții capital: acest lucru poate include investitori, împrumuturi bancare sau alte surse de finanțare.

 

 1. Evaluarea riscurilor este, de asemenea, o secțiune foarte importantă, în care sunt prezentate și strategiile formulate pentru a aborda sau a minimiza riscurile identificate.

 

Elaborarea unui plan de afaceri detaliat este complexă, necesită timp, pricepere și cercetare. În lipsă de experiență, ar putea fi utilă asistența din partea unui consultant. Un plan bine dezvoltat te ajută să ai o viziune clară, pe baza căreia vei putea lua decizii informate și îți vei putea conduce eficient afacerea.

4. Afacere cu autoservire: avantaje și dezavantaje

Afacere-cu-autoservire-avantaje-si-dezavantaje-o-mana-care-pune-o-farfurie-cu-legume-fasii-in-vitrina

Înființarea unei afaceri cu autoservire presupune atât avantaje, cât și dezavantaje ce țin de specificul ei – ca orice altă afacere, de altfel. Unele dintre ele pot avea chiar o natură duală, în sensul că vor reprezenta avantaje pentru unii clienții și dezavantaje pentru alții. Un astfel de exemplu îl constituie cumpărarea produselor fără asistența directă a angajaților. Pentru unii dintre ei această opțiune este ideală, în timp ce pentru alții abordarea va fi mai puțin atrăgătoare. 

 

Principalele avantaje ale unui restaurant cu autoservire sunt:

 

 1. Angajații nu trebuie să fie prezenți în mod constant pentru a asista clienții, astfel încât afacerea poate fi mai eficientă din punct de vedere operațional, conducând la o mai bună utilizare a resurselor umane și la reducerea costurilor salariale.

 

 1. Oferindu-le clienților posibilitatea de a-și alege și achiziționa produsele fără a aștepta asistență, se reduce timpul petrecut în restaurant, ceea ce va fi atractiv pentru clienții care apreciază rapiditatea și eficiența.

 

 1. Clienții pot vedea mâncarea înainte de a o cumpăra. Există studii și cercetări care sugerează că acest beneficiu poate contribui la satisfacția clienților în cadrul restaurantelor cu autoservire prin aceea că le oferă mai mult control, permițându-le să ia în calcul, atunci când fac o alegere, inclusiv aspectul vizual al preparatelor.

 

 1. Reducerea erorilor umane. Oamenii pot comite erori, inclusiv în luarea comenzilor sau în gestionarea tranzacțiilor. Prin eliminarea interacțiunilor directe, se poate reduce acest risc. 

 

 1. Clienții pot alege mai ușor ce ingrediente doresc în preparatele lor, controlând astfel nutriția și gustul. Pe lângă experiența mai satisfăcătoare pentru clienți, abordarea poate atrage un segment mai larg de consumatori, inclusiv dintre cei cu diete speciale sau restricții alimentare.

 

Dezavantaje în cazul unui restaurant cu autoservire:

 

 1. Cu mai puțină supraveghere umană, pot exista riscuri mai mari de furt sau fraudă. Unele persoane ar putea încerca să sustragă produse fără a le plăti în mod corect.

 

 1. Sistemele automate necesită întreținere și pot suferi defecțiuni tehnice. În cazul unor probleme tehnice sau al întreruperilor, afacerea ar putea suferi pierderi financiare și reputaționale.

 

 1. Lipsa interacțiunii umane poate face dificilă obținerea feedback-ului direct de la clienți cu privire la produse sau servicii, aspect ce poate limita capacitatea afacerii de a se adapta rapid la nevoile și preferințele acestora.

 

 1. Investițiile inițiale în sisteme automate, tehnologie și infrastructură sunt semnificative.

 

Este important să ții cont de toate aceste avantaje și dezavantaje, atât în contextul planificării, cât și al dezvoltării afacerii. Decizia de a alege un astfel de model de afacere ar trebui să se bazeze pe analiza atentă a pieței, a nevoilor clienților și a resurselor disponibile.

 

Decizia de a investi într-un restaurant cu autoservire depinde de numeroși factori: de la publicul țintă și locație, până la concept și strategia de marketing. În final, verdictul asupra unei afaceri reprezentate de un restaurant cu autoservire rămâne în mâinile clienților și în atitudinea celor din spatele business-ului, dar o abordare bine calculată poate fi cheia oferirii unor servicii excelente, care să răspundă în cel mai bun mod nevoilor și preferințelor din prezent ale clienților, pentru un succes răsunător. 

 

Surse foto: freepik.com, pexels.com

 

Produse recomandate

Alte stiri care te-ar putea interesa

Afaceri-stradale-–-cum-planifici-deschiderea-si-gestionarea-unui-astfel-de-business-pentru-a-avea-succes

Afaceri stradale – cum planifici deschiderea și gestionarea unui astfel de business pentru a avea succes

by | Dec 5, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile stradale au început să fie din ce în ce mai populare și la noi în țară, iar dacă știi cum să te organizezi, astfel de business-uri pot fi și extrem de...

Gogoseria-cum-poti-transforma-o-afacere-traditionala-intr-una-moderna

Gogoșerie – cum poți transforma o afacere tradițională într-una modernă

by | Dec 4, 2023 | Studii de Caz | 0 Comments

Ideile de afaceri din ziua de azi sunt mult mai ofertante, mai ales atunci când este vorba despre business-uri care să ofere servicii inovatoare care stârnesc interesul...

Afacere-de-tip-shaormerie-Idee-perfecta-pentru-primul-business.

Afacere de tip shaormerie – Cum să pui bazele unui asemenea business

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de organizare a unui business de către o persoană care nu a mai activat în domeniu. Motivele sunt date de...

Amenajarea-unui-spatiu-comercial-cum-trebuie-sa-arate-o-afacere-moderna

Amenajare spațiu comercial: cum trebuie să arate o afacere modernă de succes

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Retailul acoperă o gamă foarte mare de produse puse la vânzare de comercianți, începând cu bunuri de larg consum și până la produse de nișă, astfel că înființarea unei...

Plan-de-afacere-pentru-o-patiserie-bucuria-dulciurilor-pas-cu-pas

Plan de afacere pentru patiserie: bucuria dulciurilor, pas cu pas

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unei patiserii este un proces complex și, de regulă, de lungă durată. Sunt multe aspecte de pus la punct, decizii de luat și alte detalii importante de...

Amenajarea-unui-magazin-alimentar-–-Ce-etape-trebuie-sa-urmaresti-pentru-lansarea-unei-afaceri-profitabile

Amenajarea unui magazin alimentar – Ce etape trebuie să urmărești pentru lansarea unei afaceri profitabile

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Dintre toate tipurile de afaceri, cea a unui magazin alimentar poate fi o idee foarte bună, mai ales că poate fi adaptat în funcție de parametri precum mărime, cerere...

Acte-necesare-pentru-deschiderea-unui-bar-informatii-pe-care-trebuie-sa-stii-pentru-demararea-unei-afaceri-de-succes

Acte necesare pentru deschiderea unui bar – informații pe care trebuie să le știi pentru demararea unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui bar reprezintă un vis pentru multe persoane, iar dacă planul este făcut așa cum trebuie, afacerea are mari șanse de succes. Întotdeauna oamenii își vor...

Necesarul-pentru-amenajarea-bucatariei-unui-restaurant-Aspecte-cheie-si-tendinte-actuale

Necesarul pentru amenajarea bucătăriei unui restaurant – Aspecte cheie și tendințe actuale

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui restaurant este o afacere cu potențial profitabil maxim, apetența românilor pentru servirea mesei în afara locuinței fiind din ce în ce mai mare. O...

Dotarea-carmangeriei-tot-ce-trebuie-sa-stii-pentru-a-pune-bazele-unei-afaceri-de-succes

Dotarea carmangeriei: tot ce trebuie să știi pentru a pune bazele unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Industria HoReCa are urcușuri și coborâșuri, ca orice sector de business. Ideea unei carmangerii, ca afacere, poate fi foarte bună, în special pentru că românii consumă...

0
  0
  Cosul tau
  Cosul este golInapoi in magazin
  Whatsapp us!