echipamente horeca profesionale belfix

Ne găsești și pe:

AMENAJ
Data: 13 April 2023
Autor: Florentina Petrariu

Amenajare fast food – idei și sfaturi pentru un spațiu atractiv și o bucătărie practică și eficientă 

Un restaurant cu servire rapidă reprezintă o idee de afacere excelentă, dar care trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale pentru a avea succesul dorit. Dacă te-ai decis să deschizi un fast food, trebuie să știi că amenajarea acestuia este primul pas către un business profitabil. Acest lucru implică mai multe etape, printre care amenajarea zonelor de servire și a celor de luat masa, precum și dotarea bucătăriei cu toate echipamentele necesare. Având în vedere că fast-food-ul are rolul de a livra comenzile de mâncare în cel mai scurt timp, este important ca focusul să fie pe utilarea corespunzătoare a bucătăriei. În acest articol vei afla ce trebuie să știi despre amenajarea unui fast food, astfel încât să obții un spațiu cu design atractiv, dar și funcțional, pentru a atrage cât mai mulți clienți. 

1. Amenajarea unui fast food –  cele mai bune idei pentru atragerea clienților

Deschiderea unui fast food poate fi o modalitate excelentă pentru antreprenori de a începe o afacere într-un segment profitabil, fiind vorba de o industrie versatilă, cu multe oportunități de creștere. Odată ce ai găsit spațiul potrivit, următoarea etapă este să-l amenajezi într-un mod cât mai atractiv și să achiziționezi echipamentele adecvate pentru bucătărie și sala de mese. Iată pe ce trebuie să te focusezi pentru a face primii pași către reușită! 

1.1. Idei de amenajare fast-food – recomandări și sfaturi practice pentru un loc atractiv și funcțional

Amenajarea unui fast food este un pas important care asigură mare parte din succesul unui restaurant de acest tip. Chiar dacă nu ai de gând să practici cele mai mici prețuri, poți încuraja clienții să revină, acordând atenție maximă designului și calității serviciilor oferite. 

Majoritatea oamenilor pun foarte mare preț pe amenajările moderne și relaxante, dar și pe servirea rapidă. De aceea, este bine ca fast-food-ul să aibă atât o mică zonă de luat masa, confortabilă și primitoare, cât și o zonă de takeaway, pentru a comanda mâncare la pachet. De fapt, prioritățile acestui tip de restaurant sunt comoditatea, rapiditatea și eficiența, prin urmare, trebuie să le îndeplinească cu succes. 

Pentru o amenajare impecabilă trebuie să ții cont de specificul locației, tendințele în materie de design și de mobilarea și utilarea corectă a spațiului respectiv, astfel încât acesta să îndeplinească toate cerințele de funcționalitate și ergonomie. Piesele de mobilier ocupă un loc important și trebuie să impresioneze prin confort și aspect inedit. Calitatea și durabilitatea sunt caracteristici foarte importante având în vedere traficul intens la care sunt expuse acestea. De asemenea, în aranjarea unui fast food, trebuie să acorzi atenție și spațiului dintre mese pentru a asigura o mișcare lejeră a clienților, fără a-i deranja pe ceilalți. Zonele de trafic trebuie să fie dispuse astfel încât să se evite aglomerația și să se poată circula liber. 

Așadar, cele mai importante zone de care trebuie să ții cont în amenajarea unui fast food sunt: 

 • zona în care clienții se pot așeza la masă; 
 • zona de servit și de expus mâncarea;
 • bucătăria;
 • spațiile conexe. 

Pe lângă faptul că aceste spații trebuie să arate bine din punct de vedere estetic și să fie impecabile în ceea ce privește curățenia, foarte importantă este și funcționalitatea. Dacă designul este cel care atrage clienții, serviciile sunt cele care contribuie la retenția acestora. Prin urmare, ușurința și rapiditatea cu care sunt serviți nu este deloc de neglijat. Dacă un fast food nu are tot ce-i trebuie pentru a funcționa corespunzător, nu va avea succes, indiferent cât este de atractiv din punct de vedere vizual. 

1.2. Dotarea unui fast food – care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont?

amenajare-fast-food-grill-frigarui.

Pe lângă închirierea sau cumpărarea spațiului comercial necesar și amenajarea lui corespunzătoare, pentru deschiderea unei afaceri de tip fast-food, procurarea echipamentului potrivit este principalul element de care trebuie să ții cont. Acest lucru asigură succesul pe termen lung și este cheia pentru economii semnificative în viitor.

În amenajarea unui fast food este importantă găsirea celor mai bune soluții astfel încât eficiența să fie maximă și să nu se piardă timp prețios între momentul în care clientul comandă și cel în care primește mâncarea. Acest lucru presupune un flux fără întreruperi și acces la echipamente practice și moderne. Clienții care apelează la fast food-uri caută, de obicei, rapiditate și comoditate, dar și o experiență culinară de care se pot bucura fără probleme. 

Lanțurile de fast-food se bazează pe eficiență și funcționalitate, ceea ce înseamnă că echipamentele sunt esențiale atunci când vine vorba de operațiuni fără probleme și de oferirea unei experiențe pozitive clientului final. În bucătărie și în zona de servit clienții, fiecare centimetru din spațiul pe care îl ai la dispoziție trebuie să fie folosit la maximum, iar fluxul de la locul de pregătire al alimentelor până la tejghea trebuie să fie cât mai fluent. 

Pe lângă dotarea cu echipamente profesionale de fast food, pentru a furniza servicii excelente clienților, trebuie să ai o bucătărie curată și bine întreținută. Întreținerea regulată a echipamentelor nu numai că asigură funcționarea optimă și sigură a acestora, dar ar putea preveni și defecțiunile ulterioare, care sunt și mai costisitoare pentru afacere. De aceea, este bine să apelezi la un furnizor de încredere, care să ofere nu doar instalarea echipamentelor, ci și revizii periodice și service specializat prin personal tehnic calificat în acest sens. 

2. Amenajarea unei bucătării de fast food – ce dotări sunt cele mai importante?

Dotarea unei unități de fast food cu un echipament care gătește rapid și bine, dar și cu instrumente care să reducă la minimum risipa de alimente, este fundamentală pentru succesul acesteia. Amenajarea unei bucătării de fast food implică un plan meticulos care să înțeleagă cât mai în detaliu operațiunea de pregătire și de gătit pentru ca lucrurile să funcționeze așa cum trebuie.

2.1. Aspecte cheie privind amenajarea unui spațiu de fast food

Indiferent dacă alegi să deschizi un fast food cu zonă de luat masa sau o unitate micuță pentru a lua mâncarea la pachet, trebuie să investești în echipamentul pentru bucătărie potrivit. Utilarea corespunzătoare este vitală pentru succesul afacerii. 

Înainte de a achiziționa echipamentele potrivite, este important să analizezi în detaliu proiectul spațiului și să stabilești necesarul de echipamente în funcție de dimensiuni și de configurație. Pentru a fi sigur de reușita acestei etape, este recomandat să apelezi la profesioniști care să te ajute să obții cea mai bună amenajare a bucătăriei fast food-ului prin intermediul unor echipamente care să se potrivească perfect spațiului. 

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este calitatea și prețul. Dacă ești un viitor proprietar de fast food, trebuie să iei în considerare bugetul și de cât de mult poți cheltui pe echipamente de top. Chiar dacă investiția inițială se poate dovedi destul de mare, s-ar putea ca pe viitor să-ți fie de folos. Asigură-te că opțiunile tale includ echipamente ușor de utilizat, de curățat și de întreținut, deoarece toate aceste lucruri vor afecta satisfacția clienților.

Prin urmare, înainte de a achiziționa aparatura și ustensilele potrivite, este important să iei în considerare următorii factori: 

 • Determină tipul și volumul de alimente pe care intenționezi să le servești;
 • Află care este spațiul disponibil în bucătărie și stabilește bugetul;
 • Ține cont de durabilitatea și fiabilitatea echipamentului pe care îl vei alege;
 • Asigură-te că acesta respectă reglementările privind sănătatea și siguranța.

2.2. Dotarea unui fast food cu echipamentul potrivit

Restaurantele fast-food servesc clienților mâncare la tejghea, iar aceștia mănâncă așezați la mese sau comandă la pachet. Chiar dacă un meniu limitat de alimente și băuturi, astfel de locații trebuie să fie bine organizate și să aibă în dotare toate instrumentele necesare, care să asigure o funcționare impecabilă și o servire rapidă. 

Pentru a oferi servicii rapide și pentru asigura succesul pe termen lung, o afacere de tip fast-food are nevoie de câteva dotări esențiale, dar acestea depind foarte mult și de specificul activității. Iată care sunt cele mai importante echipamente de care ai putea avea nevoie: 

Aparat kebab și shaorma – acesta trebuie să fie de calitate, pentru a garanta o prăjire uniformă a cărnii, și durabile pentru a asigura o utilizare îndelungată, fără probleme. Un aparat de kebab și shaorma poate fi cu 2, 3 sau 4 arzătoare și poate avea motorul amplasat în partea de jos sau sus. Tipul de alimentare este pe gaz sau electric. 

Rotisor – un rotisor profesional nu are cum să lipsească dintr-o bucătărie a restaurantelor care au în meniu pui la rotisor. Rotisoarele pot fi electrice sau pe gaz, au diverse capacități și pot avea dispunere verticală sau orizontală, în funcție de preferințe. 

idei-amenajare-fast-food-pui-rotisor

Cuptoare – tipul de cuptor de care ai nevoie depinde, în mare parte, de oferta de produse. Spre exemplu, un cuptor cu convecție este ideal pentru lanțurile de fast food care servesc produse de panificație precum pâine, plăcinte sau fursecuri. Pe de altă parte, există și cuptoare cu microunde pentru fast food, care au rolul de a încălzi sandwich-uri sau alte mâncăruri gata preparate. 

Grătare sau plite – sunt indispensabile în multe locații, dar, de regulă, se folosesc cele compacte, de dimensiuni reduse, deoarece nu se pregătesc mâncăruri complicate în fast-food-uri. Pentru chifteluțe, burgeri sau chiar friptură, o plită fry-top este extrem de potrivită. Dacă îți dorești ceva puțin mai sofisticat, un grill cu rocă vulcanică este soluția perfectă. 

amenajare-bucatarie-fast-food-burger-grill

Friteuza – restaurantele de tip fast-food sunt cele mai cunoscute pentru oferta lor de mâncare prăjită. Prin urmare, friteuzele ocupă un loc important pe lista de echipamente esențiale. Peștele, cartofii prăjiți, inelele de ceapă, puiul crispy sunt cele mai populare tipuri de alimente prăjite. Friteuza pentru fast food poate fi de mai multe feluri, cu o cuvă sau două, de capacitate mai mică sau mai mare, în funcție de nevoi. Unele ocupă puțin spațiu și sunt ideale pentru bucătăriile mai mici, în timp ce altele sunt de dimensiuni mai mari și au nevoie de spațiu suficient. În cazul în care nu ești racordat la gaz, o friteuză electrică este cea mai bună opțiune. 

afacere-fast-food-friteuza

Alte echipamente necesare pentru gătit pot fi salamandra, aparatul de hoț dog sau toastiera. De asemenea, într-un fast food trebuie să existe zone de depozitare a alimentelor. Amenajarea bucătăriei cu rafturi este utilă pentru o organizare mai bună și pentru un acces facil a personalului la diferitele tipuri de alimente. 

Produsele perisabile trebuie depozitate în frigidere și congelatoare pentru o bună conservare a alimentelor și menținerea gustului acestora. Frigiderele cu uși de sticlă oferă o vizibilitate mai bună, în timp ce combinațiile de frigidere și congelatoare comerciale sunt o soluție mai versatilă. 

O hotă este indispensabilă în amenajarea bucătăriei unui fast food. Aceasta ajută la eliminarea fumului și a mirosului neplăcut, menținând un aer optim de lucru pentru personal. 

Restaurantele de tip fast-food trebuie să fie dotate cu diferite ustensile de bucătărie precum oale, tigăi, spatule, clești, ustensile de servire, dar și recipiente de unică folosință. Expunerea preparatelor este la fel de importantă, de aceea sunt necesare și vitrine de fast food speciale, care au și rolul de a menține mâncarea caldă.  

Așadar, deschiderea unei afaceri fast food este o idee inteligentă și profitabilă, existând cerere mare pe acest segment. Dar pentru a gestiona așa cum trebuie o astfel de unitate și pentru a oferi clienților mâncare delicioasă și servicii de înaltă calitate, ai nevoie de un plan bine pus la punct. O amenajare deosebită din punct de vedere vizual te va ajuta să câștigi clienții, iar utilarea spațiului cu instrumentele necesare va contribui la eficiență și rapiditate. 

Echipamentele sunt unul dintre principalele considerente pe care trebuie să te concentrezi dacă vrei să atragi clienți într-o afacere alimentară extrem de competitivă cum este fast-food-ul. Asigură-te că ai toate aparatele necesare într-o bucătărie comercială pentru a pregăti, găti și servi mâncarea. Uneltele și echipamentele depind și de tipul de fast food pentru care optezi. Un restaurant cu servire rapidă de burgeri nu va avea aceleași nevoi ca cel care oferă o gamă mai diversificată de preparate. 

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com.

Produse recomandate

Alte stiri care te-ar putea interesa

Afaceri-stradale-–-cum-planifici-deschiderea-si-gestionarea-unui-astfel-de-business-pentru-a-avea-succes

Afaceri stradale – cum planifici deschiderea și gestionarea unui astfel de business pentru a avea succes

by | Dec 5, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile stradale au început să fie din ce în ce mai populare și la noi în țară, iar dacă știi cum să te organizezi, astfel de business-uri pot fi și extrem de...

Gogoseria-cum-poti-transforma-o-afacere-traditionala-intr-una-moderna

Gogoșerie – cum poți transforma o afacere tradițională într-una modernă

by | Dec 4, 2023 | Studii de Caz | 0 Comments

Ideile de afaceri din ziua de azi sunt mult mai ofertante, mai ales atunci când este vorba despre business-uri care să ofere servicii inovatoare care stârnesc interesul...

Afacere-de-tip-shaormerie-Idee-perfecta-pentru-primul-business.

Afacere de tip shaormerie – Cum să pui bazele unui asemenea business

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de organizare a unui business de către o persoană care nu a mai activat în domeniu. Motivele sunt date de...

Amenajarea-unui-spatiu-comercial-cum-trebuie-sa-arate-o-afacere-moderna

Amenajare spațiu comercial: cum trebuie să arate o afacere modernă de succes

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Retailul acoperă o gamă foarte mare de produse puse la vânzare de comercianți, începând cu bunuri de larg consum și până la produse de nișă, astfel că înființarea unei...

Plan-de-afacere-pentru-o-patiserie-bucuria-dulciurilor-pas-cu-pas

Plan de afacere pentru patiserie: bucuria dulciurilor, pas cu pas

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unei patiserii este un proces complex și, de regulă, de lungă durată. Sunt multe aspecte de pus la punct, decizii de luat și alte detalii importante de...

Amenajarea-unui-magazin-alimentar-–-Ce-etape-trebuie-sa-urmaresti-pentru-lansarea-unei-afaceri-profitabile

Amenajarea unui magazin alimentar – Ce etape trebuie să urmărești pentru lansarea unei afaceri profitabile

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Dintre toate tipurile de afaceri, cea a unui magazin alimentar poate fi o idee foarte bună, mai ales că poate fi adaptat în funcție de parametri precum mărime, cerere...

Acte-necesare-pentru-deschiderea-unui-bar-informatii-pe-care-trebuie-sa-stii-pentru-demararea-unei-afaceri-de-succes

Acte necesare pentru deschiderea unui bar – informații pe care trebuie să le știi pentru demararea unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui bar reprezintă un vis pentru multe persoane, iar dacă planul este făcut așa cum trebuie, afacerea are mari șanse de succes. Întotdeauna oamenii își vor...

Necesarul-pentru-amenajarea-bucatariei-unui-restaurant-Aspecte-cheie-si-tendinte-actuale

Necesarul pentru amenajarea bucătăriei unui restaurant – Aspecte cheie și tendințe actuale

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui restaurant este o afacere cu potențial profitabil maxim, apetența românilor pentru servirea mesei în afara locuinței fiind din ce în ce mai mare. O...

Dotarea-carmangeriei-tot-ce-trebuie-sa-stii-pentru-a-pune-bazele-unei-afaceri-de-succes

Dotarea carmangeriei: tot ce trebuie să știi pentru a pune bazele unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Industria HoReCa are urcușuri și coborâșuri, ca orice sector de business. Ideea unei carmangerii, ca afacere, poate fi foarte bună, în special pentru că românii consumă...

0
  0
  Cosul tau
  Cosul este golInapoi in magazin
  Whatsapp us!