echipamente horeca profesionale belfix

Ne găsești și pe:

Amenajare-laborator-cofetarie-cover
Data: 13 April 2023
Autor: Florentina Petrariu

Amenajarea unui laborator de cofetărie – Pași și echipamente necesare pentru deschiderea unei cofetării

Deserturile sunt una dintre cele mai mari plăceri culinare, varietatea de dulciuri fiind atât de mare încât atunci când cineva intră într-o cofetărie cu greu se poate hotărî asupra unuia singur. În același timp munca din spatele realizării prăjiturilor pe care toată lumea le apreciază este la fel de grea atunci când un cofetar nu are la dispoziție locul și echipamentele necesare pentru a-și putea folosi măiestria. Acest lucru înseamnă amenajarea unui laborator.

Amenajarea unui laborator de cofetărie presupune mai multe etape, printre care găsirea unui spațiu adecvat unei asemenea activități, precum și dotarea sa cu echipamentele necesare pentru realizarea celor mai rafinate deserturi. Iar dacă te tentează deschiderea unei astfel de afaceri, mai jos poți descoperi etapele care trebuie parcurse pentru lansarea sa.

1. Amenajarea unui laborator de cofetărie: Pași în deschiderea afacerii

Dulciurile vor fi întotdeauna la mare căutare. Fie că este vorba despre vânzarea lor la bucată, fie că sunt pregătite pentru diverse evenimente, cofetăria ca afacere poate fi foarte prosperă, dar până a ajunge acolo trebuie parcurse mai multe etape.

Dacă te pasionează acest domeniu și te întrebi cum să îți deschizi o cofetărie, este bine să ai în vedere faptul că trebuie să parcurgi mai mulți pași. Printre cei de început sunt următorii:

 1. realizarea unui plan de afaceri și chiar a unui studiu de piață;
 2. în urma acestora, stabilirea bugetului pentru înființarea afacerii și dotarea laboratorului de cofetărie;
 3. găsirea unui spațiu pretabil pentru o astfel de afacere;
 4. găsirea angajaților pentru activitățile curente ale cofetăriei;
 5. alegerea furnizorilor cu care vei colabora pentru dotarea laboratorului de cofetărie și pentru obținerea materiilor prime.

Este bine să stabilești de la început dacă vrei ca afacerea ta să fie una mică sau mai mare, pentru a alege tipul de societate optim. De asemenea, stabilirea codului CAEN sub care vei opera este un pas important. În acest scop, codul 1071 care acoperă fabricarea pâinii, a produselor de patiserie și dulciurilor este cel potrivit.

Dintre toți pașii, cel mai simplu de realizat este cel de înființare a firmei. Odată înmatriculată, poți începe să cauți locul potrivit din care să îți desfășori activitatea, dar și să îți concepi planul de dezvoltare al acesteia.

 1.1. Deschiderea unui laborator de cofetărie și planul de afaceri

Înainte de demararea unei afaceri, indiferent că este vorba despre o pizzerie, covrigărie, a unui fast-food sau cofetării, planul acesteia este una dintre cele mai importante etape. În urma sa vei ști cât de mare poate fi, cărui public te vei adresa, tipurile de servicii pe care le vei oferi, precum și ce competitori ai.

Planul de afaceri pentru deschiderea unui laborator de cofetărie te va ajuta să stabilești bugetul, să afli dacă ai nevoie de finanțare, oferindu-ți în același timp și proiecții și trasabilitate pentru viitor și posibile scenarii de scalare a firmei tale. După ce ai stabilit toate aceste detalii, poți trece la căutarea unui spațiu adecvat în care să prepari dulciurile, precum și dotarea acestuia cu echipamentul necesar.

1.2. Amenajarea unei cofetării și găsirea spațiului adecvat

Amenajarea-unei-cofetarii-si-gasirea-spatiului-adecvat

Spațiul în care vei amenaja laboratorul cofetăriei este unul dintre cele mai importante aspecte în lansarea unei astfel de afaceri, mai ales că trebuie sa îndeplinească anumite condiții.

Amenajarea unei cofetării din punct de vedere al spațiului de lucru trebuie să respecte următoarele cerințe impuse de Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control (Hazard Analysis of Critical Control Points – HACCP) și care presupune bifarea următoarelor:

 • dotările minime pentru laboratorul de cofetărie;
 • fluxul operațiunilor care trebuie bine stabilit;
 • delimitarea zonelor de preparare a produselor și cel de primire a clienților și vânzare;
 • regulile de igienă.

În ceea ce privește regulile de igienă, trebuie menționat că într-un laborator de cofetărie personalul joacă un rol cheie. Astfel, acesta trebuie instruit pentru a putea lucra într-o bucătărie profesională. De asemenea, o parte dintre angajați trebuie să aibă diploma de cofetar/patiser.

Odată stabilite și puse la punct regulile de igienă, trebuie să te pregătești și pentru autorizația deschiderii cofetăriei, astfel că în dotarea laboratorului trebuie să respecți anumite norme de plasare a echipamentelor.

Dotarea laboratorului unei cofetării este unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea spațiului, deoarece acesta va fi locul în care îți vei desfășura activitatea. Acesta trebuie organizat în așa fel încât să ai toate echipamentele necesare pentru realizarea dulciurilor.

2. Dotarea unui laborator de cofetărie

Dotarea-unui-laborator-de-cofetarie

Cum deschizi o cofetărie? Pe lângă spațiul în care trebuie să asiguri un flux operațional corect, acesta trebuie dotat cu echipamente profesionale de cofetărie. Acestea pot fi achiziționate de la furnizori autorizați, pentru a beneficia nu doar de produsele respective, ci și de instruire în utilizarea lor și chiar depanare.

Înainte de a începe dotarea laboratorului, este bine să stabilești fluxul de lucru, astfel că:

 • din punct de vedere al siguranței alimentare, trebuie să existe căi separate pentru primirea materiei prime, prepararea acesteia și obținerea produsului finit;
 • utilajele folosite trebuie întreținute conform regulilor HACCP;
 • trebuie asigurate normele de siguranță sanitară pentru consumatori;
 • stabilirea condițiilor de livrare, dacă vei oferi un astfel de serviciu.

Dotarea cofetăriei trebuie să aibă un minim de echipamente cu ajutorul cărora să poți pregăti dulciurile pentru început, iar pe parcurs, dacă plănuiești să te extinzi, poți achiziționa ce îți mai trebuie.

2.1. Dotarea minimă a unui laborator de cofetărie – Echipamente necesare

Dotarea-minima-a-unui-laborator-de-cofetarie-Echipamente-necesare

Amenajarea unui laborator de cofetărie înseamnă folosirea de echipamente profesionale, astfel că ai nevoie de cuptoare, vitrine și diverse aparate cu ajutorul cărora să te desfășori, dar și să îți ușurezi munca.

Când începi dotarea laboratorului te poți îndrepta către minimul de echipamente necesare, dar având în vedere că nomenclatorul CAEN îți permite și pregătirea produselor de panificație și patiserie, îți poți echipa spațiul și cu utilaje prin care sa le poți oferi clienților și astfel de bunuri. De asemenea, poți instala și un espressor profesional de cafea, de exemplu.

Până la espressor, din laboratorul tău nu pot lipsi cuptorul profesional și dospitorul pentru aluaturi perfecte. Pe lângă acestea, iată care este minimul de echipamente pe care trebuie să-l asiguri într-o cofetărie:

 • echipamentele frigorifice în care va fi păstrată atât materia primă, cât și produsele finite până la punerea la vânzare;
 • un aragaz sau o plită;
 • mesele de lucru, care trebuie să fie din inox pentru a asigura normele de igienă corespunzătoare;
 • mașinile de râșnit și de făcut foietaj;
 • friteuzele, în cazul în care cofetăria va pune la vânzare și gogoși;
 • formele pentru copt și diverse tipuri de spatule, cuțite și pensule.

Pe lângă acestea, un laborator de cofetărie trebuie dotat și cu tăvi de copt, grătare pentru păstrarea și ornarea prăjiturilor, cântare și termometre.

Dintre acestea, formatorul de fondant este unul dintre echipamentele necesare pentru dotarea minimă a unui laborator. Pe lângă acesta, malaxorul de cofetărie și mixerul planetar sunt două dintre utilajele profesionale care nu trebuie să îți lipsească și care îți vor ușura enorm de mult munca.

În afara acestora, îți poți dota opțional cofetăria cu o friteuza de gogoși, care pot fi umplute cu diverse creme sau servite ca atare. De asemenea, un alt aparat pe care îl poți instala în laborator este mașina de waffle, cu ajutorul căreia poți face faguri delicioși care pot fi vânduți în cofetărie. Utilajul pentru prepararea ciocolatei își poate găsi și el locul în bucătăria ta, dacă dorești să oferi un sortiment cât mai variat de deserturi.

Amenajarea unei cofetării presupune destul de multe echipamente profesionale, mai ales atunci când dorești ca din portofoliul tău să nu lipsească produsele pentru evenimente care sunt mai sofisticate și necesită mai multă muncă. În acest scop, vei avea nevoie de ustensile de mare precizie.

Pe lângă dotarea cofetăriei, autorizarea acesteia conform legii este esențială pentru a putea funcționa în legalitate. De ce autorizații ai nevoie? 

2.2. Autorizații pentru deschiderea unei cofetării

Autorizatii-pentru-deschiderea-unei-cofetarii

Unul dintre ultimii, dar cei mai importanți pași în deschiderea unei cofetării este autorizarea. În acest scop, vei avea nevoie de următoarele:

 • autorizația de funcționare este prima care se obține de la Primăria din orașul sau comuna în care deschizi laboratorul de cofetărie;
 • autorizația DSV și certificarea DSP care sunt emise în scopul prestării de activități în domeniul alimentației publice;
 • autorizația de Mediu care este necesară doar în anumite cazuri, fiind emisă pe plan local.

Pe lângă acestea, mai sunt câteva etape care trebuie realizate periodic și care presupun:

 • cursurile de igiena pentru toți angajații, precum și instruirea în vederea Securității și Sănătății în Muncă, pe scurt, procedurile SSM;
 • examenul de medicină a muncii pentru toți angajații și care se efectuează la intervale de 6 luni în clinici autorizate.

În afara acestora, amenajarea unei cofetării presupune și încheierea de contracte cu câteva autorități locale, printre care unul cu o firmă de salubrizare, unul cu o societate pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare și unul pentru reciclarea și neutralizarea resturilor alimentare. Testele de sanitație de pe suprafețele de lucru și cel al calității apei se vor efectua, de asemenea, regulat.

Prăjiturile trebuie supuse unor analize periodic, iar în acest scop trebuie încheiat un contract cu un laborator acreditat. Pe lângă toate acestea, casa de marcat și alte echipamente necesare pentru ca laboratorul să își poată deschide ușile fac parte din dotările esențiale ale cofetăriei.

Atunci când vrei să amenajezi o cofetărie, felul în care aceasta arată pentru a atrage cât mai mulți clienți este la fel de importantă. Dar ce îți trebuie într-un astfel de spațiu? În ceea ce privește echipamentele, acestea sunt necesare în bucătărie, acolo unde se pregătesc dulciurile, însă și spațiul de vânzare trebuie organizat din punct de vedere funcțional și estetic.

3. Idei de amenajare a unei cofetării

Idei-de-amenajare-a-unei-cofetarii

Cum deschizi o cofetărie? Trebuie să te gândești la tot ce înseamnă funcționalitate și estetică. Dacă în prima parte a articolului ai aflat care sunt dotările minime pentru un laborator și ce poti adăuga în plus, din cel de-al doilea punct de vedere trebuie să ai în vedere:

 • culorile pe care le vei alege pentru pereți, astfel că poti merge pe cele deschise sau pastel care să imprime căldură locului și să facă din cofetăria ta un spațiu primitor;
 • alegerea unei vitrine de cofetărie pentru a expune prăjiturile puse la vânzare;
 • amenajarea unui spațiu în care clienții pot savura prăjiturile în cofetărie, dacă îți dorești acest lucru;
 • decorațiunile care trebuie să îmbie la cumpărarea prăjiturilor.

Din punctul de vedere al normelor de igienă, este bine să ții cont de faptul că ai nevoie de o intrare separată în cofetărie pentru clienți. Aceștia nu trebuie să intre în contact cu materiile prime și cu procesul de pregătire a dulciurilor.

De asemenea, felul în care îți vei promova afacerea este la fel de important, așadar, este bine să ții cont și să creezi un budget în acest scop.

Deschiderea unei cofetării și amenajarea spațiului de vânzare  și a laboratorului pot fi destul de dificile atunci când nu ești la curent cu legile în vigoare și cu regulile HACCP, însă atunci când le ai în vedere și organizezi fluxul operațional în așa fel încât totul să decurgă fără probleme, nu vei întâmpina dificultăți în obținerea autorizațiilor de funcționare.

În concluzie, amenajarea unui laborator de cofetărie este un proces pe cât de minuțios, pe atât satisfăcător atunci când reușești să îți organizezi un spațiu de lucru ordonat și unul de vânzare deosebit din punct de vedere vizual. Când cele două se îmbină în mod armonios, rezultatul va fi unul pe măsură, atrăgând clienții pe care îi meriți. Pentru a fi în regulă cu absolut tot, vei avea nevoie de un minimum de dotări cu echipamente profesionale, însă poti instala și utilaje cu ajutorul cărora să oferi un număr mai mare sau o gamă mai variată de produse spre deliciul celor care îți trec pragul. Odată obținute și autorizațiile de funcționare, poti demara una dintre afacerile cu o rată mare de succes din România.

Surse foto: Pexels.com, Freepik.com.

Produse recomandate

Alte stiri care te-ar putea interesa

Afaceri-stradale-–-cum-planifici-deschiderea-si-gestionarea-unui-astfel-de-business-pentru-a-avea-succes

Afaceri stradale – cum planifici deschiderea și gestionarea unui astfel de business pentru a avea succes

by | Dec 5, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile stradale au început să fie din ce în ce mai populare și la noi în țară, iar dacă știi cum să te organizezi, astfel de business-uri pot fi și extrem de...

Gogoseria-cum-poti-transforma-o-afacere-traditionala-intr-una-moderna

Gogoșerie – cum poți transforma o afacere tradițională într-una modernă

by | Dec 4, 2023 | Studii de Caz | 0 Comments

Ideile de afaceri din ziua de azi sunt mult mai ofertante, mai ales atunci când este vorba despre business-uri care să ofere servicii inovatoare care stârnesc interesul...

Afacere-de-tip-shaormerie-Idee-perfecta-pentru-primul-business.

Afacere de tip shaormerie – Cum să pui bazele unui asemenea business

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Afacerile de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de organizare a unui business de către o persoană care nu a mai activat în domeniu. Motivele sunt date de...

Amenajarea-unui-spatiu-comercial-cum-trebuie-sa-arate-o-afacere-moderna

Amenajare spațiu comercial: cum trebuie să arate o afacere modernă de succes

by | Nov 6, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Retailul acoperă o gamă foarte mare de produse puse la vânzare de comercianți, începând cu bunuri de larg consum și până la produse de nișă, astfel că înființarea unei...

Plan-de-afacere-pentru-o-patiserie-bucuria-dulciurilor-pas-cu-pas

Plan de afacere pentru patiserie: bucuria dulciurilor, pas cu pas

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unei patiserii este un proces complex și, de regulă, de lungă durată. Sunt multe aspecte de pus la punct, decizii de luat și alte detalii importante de...

Amenajarea-unui-magazin-alimentar-–-Ce-etape-trebuie-sa-urmaresti-pentru-lansarea-unei-afaceri-profitabile

Amenajarea unui magazin alimentar – Ce etape trebuie să urmărești pentru lansarea unei afaceri profitabile

by | Oct 13, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Dintre toate tipurile de afaceri, cea a unui magazin alimentar poate fi o idee foarte bună, mai ales că poate fi adaptat în funcție de parametri precum mărime, cerere...

Acte-necesare-pentru-deschiderea-unui-bar-informatii-pe-care-trebuie-sa-stii-pentru-demararea-unei-afaceri-de-succes

Acte necesare pentru deschiderea unui bar – informații pe care trebuie să le știi pentru demararea unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui bar reprezintă un vis pentru multe persoane, iar dacă planul este făcut așa cum trebuie, afacerea are mari șanse de succes. Întotdeauna oamenii își vor...

Necesarul-pentru-amenajarea-bucatariei-unui-restaurant-Aspecte-cheie-si-tendinte-actuale

Necesarul pentru amenajarea bucătăriei unui restaurant – Aspecte cheie și tendințe actuale

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Deschiderea unui restaurant este o afacere cu potențial profitabil maxim, apetența românilor pentru servirea mesei în afara locuinței fiind din ce în ce mai mare. O...

Dotarea-carmangeriei-tot-ce-trebuie-sa-stii-pentru-a-pune-bazele-unei-afaceri-de-succes

Dotarea carmangeriei: tot ce trebuie să știi pentru a pune bazele unei afaceri de succes

by | Sep 28, 2023 | Noutăți în Industrie | 0 Comments

Industria HoReCa are urcușuri și coborâșuri, ca orice sector de business. Ideea unei carmangerii, ca afacere, poate fi foarte bună, în special pentru că românii consumă...

0
  0
  Cosul tau
  Cosul este golInapoi in magazin
  Whatsapp us!