Afacerile de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de organizare a unui business de către o persoană care nu a mai activat în domeniu. Motivele sunt date de relativa simplitate a trecerii prin demersul organizatoric și de amenajare a spațiului, de investiția inițială accesibilă și de cererea mare din partea clienților flămânzi și grăbiți. Studiile au arătat că mâncarea de tip fast-food este una din preferatele românilor, iar shaorma este un tip de hrană cu mare succes în rândul lor.
În articolul de mai jos, antreprenorii de succes pot găsi informații de ajutor pentru organizarea unei afaceri de tip fast-food, în care să ofere clienților ca fel principal shaorma. Astfel, aceștia vor putea consulta modalitatea de realizare a unui plan de afaceri util, precum și pașii ce trebuie să fie parcurși pentru constituirea firmei. În plus, vor primi o serie de sfaturi utile cu privire la alegerea spațiului potrivit pentru a iniția această afacere și pentru a avea vânzări foarte bune.
1. Înființarea unei afaceri de tip shaormerie
Shaorma este un fel de mâncare oriental, ce cuprinde o lipie, carne de pui, curcan sau vită, cartofi prăjiți, legume proaspete sau murate și sosuri diverse. Împreună, toate aceste ingrediente formează o variantă de hrană savuroasă, ușor de consumat, chiar și de către persoanele aflate în mers către locul de muncă sau către casă. Având în vedere toate aceste elemente, precum și prețul accesibil al unei porții fac ca numărul shaormeriilor să fie în creștere, acestea fiind situate atât în marile centre comerciale, cât și în locurile cu vad comercial foarte bun.
Specialiștii în economie recomandă varianta înființării unei shaormerii ca pe una ușor de abordat, chiar și de către persoanele cu experiență zero în domeniul afacerilor, deoarece investiția implicată este una minimă, rețetele realizate sunt puține și ingredientele sunt cele de bază, simplu de achiziționat în orice moment al anului. Mai mult decât atât, numărul de angajați al unei shaormerii mici este de 1-2 persoane, iar în cazul business-urilor medii și mari, numărul este de 5-10 angajați.
1.1. Planul de afaceri pentru shaormerie
Persoanele care doresc să pătrundă în lumea afacerilor într-un astfel de mod trebuie să realizeze și să consulte planul de afaceri ca instrument de ghidare util, în special, în lipsa experienței. Un astfel de document trebuie să cuprindă partea financiară, ce surprinde modul în care sunt cheltuiți banii necesari finalizării demersului organizatoric, partea de strategie de afaceri, în care sunt trecute felurile oferite clienților, ingredientele utilizate ca materie primă și prețul solicitat pentru diferitele tipuri de shaorma și partea de marketing care să prezinte modalitatea de atragere a clienților în vederea asigurării unei clientele bogate.
1.2. Constituirea firmei pentru o afacere cu shaorma
Legislația din România prevede ca firmele de alimentație publică să fie organizate abia după trecerea prin demersul de înființare a firmei și de obținere a tuturor autorizațiilor necesare. În prezent, aceste demersuri sunt ușor de aplicat, pentru că procedeele au fost simplificate pentru a oferi antreprenorilor începători șansa de a pătrunde în lumea afacerilor.
Partea organizatorică a înființării businessului poate fi diferită de la caz la caz, în special dacă este vorba despre a alege între varianta înființării unei shaormerii ca efort propriu sau prin achiziția unei francize. Prima variantă oferă posibilitatea expresiei personale și o mai mare libertate organizatorică, iar a doua este avantajoasă, pentru că întreprinzătorii au acces la o serie de elemente utile, precum consiliere, rețetar ce și-a dovedit valoarea și ajutor în organizarea afacerii.
În cazul în care se decide pentru una dintre cele două variante trebuie să se parcurgă următorii pași:
- Organizarea juridică a firmei prin depunerea unui dosar la Registrul Comerțului;
- Obținerea certificatului constatator cu privire la înregistrarea punctului de lucru unde vor fi preparate felurile de mâncare;
- Trecerea prin inspecțiile de autorizare din partea Direcției de Sănătate Publică și a Direcției Sanitar Veterinare;
- Încheierea de contracte cu firmele de utilități și de salubrizare;
- Obținerea autorizației de funcționare de la primărie și de la ISU.
Chiar dacă poate părea complicat la prima vedere, toți acești pași vor putea fi parcurși cu ușurință, în special dacă se apelează la sfaturile unui consultant de afaceri ce are experiență în acest domeniu. Consultantul știe, cu siguranță, să realizeze un dosar complet și să-l depună la instituțiile potrivite.
2. Amenajarea unei shaormerii pentru o afacere de succes
Amenajarea propriu-zisă a shaormeriei de către un întreprinzător începător trebuie să fie efectuată în mod informat, existând câteva elemente care fac diferența între profit și faliment. Multe astfel de afaceri și-au ratat șansa la succes din cauza unor factori, precum plasarea într-o zonă nefavorabilă, acolo unde numărul clienților potențiali este mic, neglijarea activităților de marketing sau realizarea deficitară a activităților de curățenie, ceea ce a dus la închiderea temporară sau definitivă a firmei.
Pentru un antreprenor aflat la început de drum este util ca demersul de amenajare să fie întâi realizat pe hârtie, într-un plan cât mai detaliat, care să cuprindă cât mai clar toți pașii pe care trebuie să-i parcurgă. Cea mai mare atenție trebuie să fie oferită alegerii unui spațiu corespunzător ca dimensiune, utilități și poziționare și echiparea acestuia cu echipamente de calitate superioară, care să ofere întotdeauna rezultate așteptate.
2.1. Alegerea spațiului pentru o afacere de tip shaormerie
Spațiul necesar pentru organizarea unei shaormerii trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime în ceea ce privește poziționarea și suprafața utilă, ce poate fi folosită pentru activitatea de producție. Poziționarea viitoarei shaormerii este un demers cheie, ce trebuie să fie făcut cu grijă, deoarece în cele mai multe cazuri acest element poate să atârne greu în balanța succesului.
Profitul unei astfel de firme se bazează pe un număr apreciabil de vânzări zilnice, având în vedere prețul relativ scăzut al unei porții individuale. Pentru asigurarea unui volum de vânzări satisfăcătoare este necesară plasarea shaormeriei în acele locuri în care afluxul de oameni este unul apreciabil.
O idee bună este legată de plasarea ei într-un centru comercial major, însă în acest caz chiria pentru spațiu poate fi apreciabilă. Alte zone utile sunt cele din apropierea gărilor și autogărilor, tranzitate de oameni în căutarea unei gustări rapide, cele de lângă piețe de mari dimensiuni sau cele de lângă zone de birouri.
O variantă din ce în ce mai des folosită este utilizarea unei rulote mobile pentru prepararea shaormei în diferite locuri unde există un număr mare de cumpărători, ca de exemplu la meciurile de fotbal, în locul de desfășurare a unor târguri și oboare sau la festivalurile culinare.
În ceea ce privește suprafața necesară pentru executarea tuturor operațiunilor, aceasta variază în funcție de numărul de posturi de lucru. Astfel, în cazul în care localul este dotat cu doar cu un singur aparat de kebab si shaorma, este suficientă prezența unei suprafețe de aproximativ 20 de metri pătrați, dar dacă numărul aparatelor este mai mare, atunci spațiul de care e nevoie poate ajunge până la 50 metri pătrați.
Suprafața necesară variază și în funcție de elemente precum organizarea unei zone de servire și de așteptare, a unui spațiu de depozitare corespunzător și a unei bucătării suficient de mare care să permită amplasarea tuturor echipamentelor necesare și mișcarea neîngrădită a personalului ce pregătește alimentele.
2.2. Dotări și echipamente pentru o afacere de tip shaormerie
Organizarea unei shaormerii este preferată de mulți antreprenori începători și datorită faptului că dotările în ceea ce privește echipamentele și accesoriile sunt limitate. Pentru a obține rezultate maxime este, totuși, necesar ca bucătăria să fie dotată cu echipamente profesionale fast food fabricate din materiale rezistente, ușor de curățat și de întreținut, care să aibă numeroase posibilități de control în ceea ce privește temperatura, umiditatea și alte elemente.
Pentru dotarea bucătăriei unei shaormerii este nevoie de prezența următoarelor echipamente:
- Elementul de bază al bucătăriei unei shaormerii este grătarul vertical ce permite prepararea cărnii în așa fel încât să aibă o savoare maximă. Acest element va fi folosit intens și, din acest motiv, trebuie să fie de cea mai înaltă calitate pentru a rezista în timp. Se poate opta atât pentru varianta cu gaz, cât și pentru cea electrică, în funcție de preferințe. Grătarul trebuie să fie însoțit și de cuțitul special pentru tăierea cărnii, existând și posibilitatea utilizării tăietorului electric, care ușurează munca;
- Cartofii prăjiți sunt partea de bază a rețetei și, din acest motiv, într-o bucătărie de tip shaormerie trebuie să existe o friteuză fast food care să realizeze cantități apreciabile;
- Un alt element care nu trebuie să lipsească este zona de lucru unde se vor realiza felurile de mâncare. Cea mai bună variantă este reprezentată de mobilierul din inox care nu ruginește, este ușor de spălat și de igienizat și care oferă o imagine modernă bucătăriei;
- Rotisorul este acel tip de cuptor rotativ care permite frigerea puilor și a altor tipuri de carne într-un mod eficient și gustos. Unii dintre clienți preferă să aibă de ales între două sau mai multe feluri de mâncare, puiul fript plasându-se, cu siguranță, în topul preferințelor;
- Pentru păstrarea mâncărurilor calde și pentru încălzirea lipiilor sau a altor ingrediente este utilă prezența unei salamandre fixe sau cu cap liftant;
- Produsele semipreparate și cele preparate pot fi păstrate până la vânzare în vitrina fast food ce oferă condiții de siguranță optimă;
- Nu trebuie uitate nici hotele profesionale, pentru că bucătăriile shaormeriilor sunt spații unde se emană o cantitate apreciabilă de căldură, fum, miros puternic. Astfel, va fi nevoie de realizarea unei ventilații corespunzătoare, care să ofere un spațiu de lucru confortabil;
- Un ingredient de bază al shaormei este sosul specific. Există varianta achiziționării acestuia gata preparat sau cea a realizării lui în bucătăria proprie. În acest caz este utilă prezența unui blender cu ajutorul căruia munca este ușurată.
3. Sfaturi utile pentru antreprenorii începători ce doresc să înființeze o afacere de tip shaormerie
Deschiderea unei shaormerii este considerată o activitate cu șanse mari de succes, însă este necesar să fie luate în considerare sfaturile specialiștilor pentru a le maximiza. Motivul este dat de concurența destul de puternică, fiind necesară ieșirea în evidență, pentru a atrage clienții către afacerea proprie.
Printre elementele ce trebuie să fie luate în considerare se numără:
- Alegerea unui spațiu prin fața căruia tranzitează un număr cât mai mare de oameni;
- Echiparea bucătăriei cu utilaje profesionale, care să funcționeze ireproșabil;
- Angajarea de personal experimentat sau, în lipsa acestuia, de personal care acceptă să parcurgă diferite stagii de pregătire;
- Acordarea unei atenții deosebite calității ingredientelor și, în special, prospețimii acestora. Multe dintre acestea se pot degrada rapid și pot duce la apariția unor intoxicații alimentare, lucru ce ar putea fi fatal pentru o afacere de acest gen;
- Ieșirea în evidență față de concurență prin campanii de marketing inteligente sau prin oferirea unor feluri speciale de shaorma, precum cele vegetariene sau cele care conțin sosuri speciale;
- Realizarea curățeniei zilnice, în așa fel încât locul să aibă o imagine deosebită, element ce va încuraja clienții să revină și altă dată. În plus, acest demers asigură și trecerea cu succes prin inspecțiile periodice;
- Colaborarea cu platformele de vânzare online a alimentelor de tip fast-food poate oferi comenzi și în acele perioade în care numărul clienților fizici este redus;
- Stabilirea prețului în așa fel încât acesta să fie unul competitiv, dar și să acopere toate cheltuielile, inclusiv prezența unui profit sănătos.
În concluzie, înființarea unei shaormerii este o modalitate ideală de intrare în lumea afacerilor pentru întreprinzătorii aflați la început de drum. Simplitatea demersului organizatoric, numărul redus de feluri de mâncare oferite clienților și angajații puțini oferă posibilitatea managerierii unei astfel de afaceri, chiar și de persoane cu puțină experiență în domeniu.
Surse foto: unsplash.com